Přes snahu opozice nebyl opět prodej obecních domů na pořadu dne

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Informace zastupitelů, Vydáno dne: 12. 02. 2015

Nová koalice prokázala svou aroganci vůči občanům města Brna, když nevyhověla návrhu opozice na zařazení samostatného bodu k tématu prodeje bytů na pořad únorového jednání Zastupitelstva města Brna a to i přes to, že dorazila celá řada nespokojených občanů. Tito přišli vyjádřit svoje neskrývané rozhořčení, ale i obavy s postupu nové koalice, která těsně před podepsáním smluv zastavila doprodej posledních 47 obecních domů nájemníkům podle stávajících pravidel a tím jim velice nepěkně zkomplikovala život. Lidé se tak dostali do situace, kdy se již zadlužili, mají úvěry od bank, které splácet musí, ale domy dosud nevlastní. Toto jednání koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ považujeme za nehorázné, obvzláště když předkládané argumenty paní náměstkyně Liptákové jsou pouze nijak opodstatněné spekulace.

Podstatný pro jednání zastupitelstva se ukázal i přidaný bod na stůl, týkající se podání kasační stížnosti na rozhodnutí Krajského soudu rušící platnost Aktualizace územního plánu města. V této věci se rada a celá koalice zachovala opět dosti podivně, neb nedokázala vyjádřit jasné stanovisko ano či ne.  Zejména zásluhou koalice nakonec zastupitelstvo rozhodlo, že kasační stížnost podána nebude, když jedním z hlavních důvodů proti bylo pozdržení jakéhokoliv rozhodnutí o rozvoji města o 6 až 9 měsíců. Přitom zdržení o 1,5 roku kvůli posunutí referenda o poloze nádraží až s krajskými volbami koalici nevadilo.

Celé zastupitelstvo skončilo interpelacemi z řad opozice na primátora Vokřála ale hlavně na paní náměstkyni Liptákovou opět v oblasti privatizace bytů. Interpelace a dotazy přednesly i naši zastupitelé za KSČM Martin Říha a Dan Borecký. Ten především předložil jednoznačné stanovisko klubu KSČM k prodeji bytů, zpracované P. Březou, dlouholetým místopředsedou Komise bydlení  RMB a členem Republikové rady SON.  D. Borecký také uplatnil své kritické připomínky k záměrům revitalizace průmyslového areálu bývalé Zbrojovky Brno a celkové rekonstrukce Mendlova náměstí, schvalovaných jako 41. soubor změn Územního plánu města Brna.

M. Říha vystoupil s dotazem na Radu města Brna, zda bude uplatňovat reklamaci na vady v opravách ulic Denisovy sady, Starobrněnská, Jakubské náměstí  a dalších komunikací v centru  města. také položil několik dotazů k záměru rozvoje vjezdu  cyklistů do centra.  Kdo bude hradit škody způsobené cyklistou? Dále komunistický zastupitel požadoval větší zapojení místní organizace Zahrádkářů do přípravy nového ÚP města Brna, zejména při vymezení zahrádek jako významných prvků městské krajiny v rámci veřejné městské zeleně. Odpovědi od primátora dojdou písemně.

Za Klub KSČM
Jiří Hráček, zastupitel města Brna