Přáli jsme kohoutovickým ženám k jejich svátku

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Kohoutovice - ARCHIV, Vydáno dne: 11. 03. 2016

V úterý, 8. března, ležely Kohoutovice pod sněhovou peřinou. To však nevadilo našim mužům, aby s květinou v ruce popřáli ženám k jejich svátku. Ve spolupráci s propagační komisí Městského výboru KSČM a za podpory našich zastupitelek, vítali před kohoutovickou poliklinikou s kytičkou v ruce a přáním ženy vracející se z práce.

Rozdali jsme téměř dvě stě karafiátů a dalších jarních květin. Úsměvy a poděkování nám byly odměnou.

A co jsme si tento den připomínali? Byla to stávka newyorských švadlen roku 1908 s požadavky na zkrácení pracovní doby, lepší platy, hlasovací právo a ukončení zaměstnávání dětí. A proč? Protože požadavky, za které ženy před více jak sto lety stávkovaly, zatím nebyly zcela naplněny. Nerovnoprávné postavení žen přetrvává v české společnosti i dnes. Týká se to platové diskriminace, nižšího zastoupení žen ve společenských i pracovních pozicích a také třeba nízké účastí otců na péči o děti a domácího násilí mezi partnery. MDŽ je dnem, kdy chceme na tuto diskriminaci poukázat, stejně tak, jak se tomu 8. března děje v ostatních zemích Evropské unie.

Ještě jednou, a nejen dnes, milé ženy, vše nejlepší!