Ohlédnutí za akcemi ...

Hold osvoboditelům moravské metropole

BRNO – Na Čestném pohřebišti Ústředního hřbitova v Brně se včera uskutečnila pietní vzpomínka občanů na padlé osvoboditele moravské metropole od německých fašistů a nacistů 26. dubna 1945 Sovětskou armádou.

Předsedkyně pořadatelské organizace – Jihomoravské krajské rady Česko-ruské společnosti - Dobromila Kosinová připomněla historické momenty dobývání moravské metropole z jara 1945. Pozvala přítomné i na dnešek na 15. hodinu k pietní akci v Brně – Králově Poli v Božetěchově ulici u hrobu 326 rudoarmějců, který současným neofašistům nedává spát.

Předseda MěV KSČM v Brně Ladislav Býček uvedl v den 66. výročí osvobození města etapu bratislavsko-brněnské operace, při které se střetlo 359 tisíc vojáků na sovětské a čtvrt milionu vojáků na německé straně fronty. Dne 4. dubna 1945 vstoupili osvoboditelé na Moravu překročením hraniční řeky u Lanžhota. Během jednoho měsíce přinesli této zemi svobodu a mír. »Neklidná doba přináší dnes změnu výkladu historických událostí. Od roku 1989 se podařilo antikomunistům například odstranit nápis s rozkazem vrchního velitele Rudé armády k osvobození hlavního města Moravy na Památníku rudoarmějce na Moravském náměstí v Brně. Nebo opakovaně poničit pomník Rudé armády na pohřebišti v Brně – Králově Poli. Pohrobci fašismu usilují o svůj návrat do ulic například letos na Prvního máje. K tomu, aby tomu tak nebylo, nás zavazuje úcta k pietním místům a odkaz hrdinů protifašistického odboje,« zdůraznil Býček.

Účastníky včerejší pietní akce pozdravili také atašé Generálního konzulátu Ruské federace v Brně Nikolaj Brjakin a ukrajinský konzul Volodymyr Horbarenko. Ilja Kreslík přednesl básně ruských autorů s názvy Poslední padlí a Rekviem. Pietní akt uzavřelo tradiční komponované pásmo Svatá válka a státní hymny Ruska, Ukrajiny, Rumunska, Slovenska a ČR.

27. 4. 2011 (vž), foto: Tibor Dávid

| Autor: MěV KSČM Brno | Vydáno dne 28. 04. 2011 | 2337 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek