Kohoutovice - ARCHIV

Pieta u sestřeleného sovětského pilota

BRNO – KOHOUTOVICE - 67. výročí osvobození Brna Sovětskou armádou od fašistů si připomněli občané za účasti generálního konzula Ruské federace v Brně Andreje Jevgeněviče Šaraškina v zalesněné stráni pod kohoutovickou hájenkou u pomníku 21letého sovětského pilota Viktora Sergejeviče Kašutina, který tam přišel o život v posledních dnech 2. světové války v Evropě.

Generální konzul Šaraškin připomněl jaký vliv měla Velká vlastenecká válka na ruské lidi. Jednoho či více padlých v ní měla téměř každá rodina. Jsou vděční za péči o hroby a památníky svých padlých ve „svaté válce“ proti fašismu v zahraničí. Těžce nesou, když tyto památníky vandalové ničí a pietu znehodnocují.

U pomníku letce Kašutina, jehož základ tvoří obrovský balvan, mu naslouchali s občany i starosta Brna – Kohoutovic Petr Šafařík, kandidát na komunistického senátora za brněnský volební obvod č. 59 Martin Říha nebo v dobových sovětských vojenských uniformách brněnští členové Čs. společnosti vojenské historie.

Zastupitelka Kohoutovic i celého Brna Helena Sýkorová (KSČM) v projevu uvedla, že hlavní město Moravy bylo osvobozeno 26. dubna 1945 útokem 2. ukrajinského frontu a za podpory 5. letecké armády, včetně 279. stíhací divize plukovníka Blagověščenského. K této letce patřil též stíhací letoun Lavočkin 7 č. 0969. Pětadvacétého dubna dostali sovětští piloti rozkaz podpořit boj pozemních vojsk a bombardovat ustupující nacisty na západním okraji Brna. Doprovod a ochranu bombardérů k boji nad linií fronty Žebětín – Bystrc dělali stíhači. Podporučík Kašutin, který se dostal ze střední školy přímo na frontu, kryl v kabině Lavočkina kamaráda a za silné protiletecké palby několikrát střemhlav zaútočil na nepřítele. Dostal zásah a jeho život skončil den před osvobozením Brna na místě pomníku.

»Díky hrdinství našich osvoboditelů žijeme již 67 let v míru. Generace, které toto období nezažily, si někdy dostatečně neuvědomují, jaké hrůzy prožívali naši občané v letech 1939 až 1945 a co pro ně osvobození znamenalo. Přispívá k tomu způsob, jakým jsou dějiny 2. světové války a 20. století vyučovány na školách i prezentace tohoto období ve sdělovacích prostředcích,« vysvětlila Sýkorová.

(vž)

| Autor: MěV KSČM Brno | Vydáno dne 02. 05. 2012 | 2075 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek